Det känns som framtiden är här

Vidden och Umeå

Vi är övertygade om att Umeå kommer fortsätta växa och vara en expansiv stad för lång tid framöver där det finns möjlighet att tänka nytt. Ta till exempel det faktum att Universitetet, inklusive det konstnärliga campus’et vid älven, bidrar med ett ständigt in flöde av unga och medvetna studenter. En målgrupp som blir framtidens bostadsköpare och som ställer höga krav på arkitektur, funktion och hållbarhet. En målgrupp som helt enkelt vill att det ska vara lätt att leva och bo rätt. Vi tycker att Umeå är en plats som kan leverera på rätt förutsättningar för ett sådant liv.

Här kan man röra på sig och må bra, både ute och inne året runt. Här finns utegym, motions- och skidspår, ridanläggningar, skate­park, slalombackar, träningsanläggningar, curlinghall, ishockeyhallar och mycket, mycket mer (2018 utsåg SVT Sport Umeå till Sveriges bästa idrottsstad). Friluftslivet i Umeå präglas av läget nära hav, kust, skog och älv och av årstidsväxlingar med snövintrar och soliga badsomrar. Här finns också härliga promenad-, cykel och vandringsleder och goda möjligheter till fiske.

Kommunikationerna till och från och i Umeå är utmärkta, vare sig du reser med buss, flyg, tåg, eller båt. Umeå Kommun arbetar på ett flertal områden för att göra Umeå till en attraktiv och hållbar stad. En viktig del i detta är att underlätta för stadens ständigt växande skara av cyklister – helt enkelt att göra det enklare och säkrare att cykla. Umeå Kommun har som ett led i detta både tagit fram en cykelkarta; men också gjort en sammanställning – ett ”Cykelbokslut” av vad som gjorts under 2018 likväl vad som planeras för 2019.

Vi tycker det ska vara lätt att leva och bo rätt, och att Umeå levererar på förutsättningarna för ett sådant liv.

Bredbandsutbyggnaden började tidigt i Umeå, och har få motstycken i världen – Umeå har
flera gånger bedömts ha västvärldens snabbaste bredbandsnät, topp 20 i världen. Umeå kommun är också en av fem aktörer som har valt att samarbeta i ett 5G-projekt. 5G-nätet är en utveckling av dagens mobila nät, det ska snabbt kunna hantera stora mängder data med hög säkerhet. Läs mer om Umeå och 5G-projektet på umea5g.se. I Umeå finns många både väletablerade och nya företag i och runt IT-branschen, men också forskningsbaserade bioteknikindustrier och skogs- och verkstadsindustrier – ett näringsliv som har dragit stor nytta av den väl utvecklade digitala IT-infrastrukturen.

Umeå som var Europas kulturhuvudstad 2014 är också känt för sitt kreativa klimat och rika kulturliv. Här finns den Jazz-festivalen som fyllde 50 år i fjol och som under åren gästats av storheter som Count Basie, Dexter Gordon, Charles Mingus, Monica Zetterlund m.fl. Vi har Brännbollsyran som är Norra Skandinaviens största musikfestival i kombination med VM i brännboll(!), och inte minst Norrlandsoperan.

Här finns också ett levande utbud av restauranger och barer, där traditionella restauranger och barer samsas med mindre nischade ställen som t.ex. Open/Closed bar som på dagen är en delikatessbutik och på kvällen serverar fantastiska drinkar! Det öppnas ständigt nya mindre restauranger med med hög kvalité på mat och dryck, många gånger med ett stort fokus på lokalproducerat, allt ifrån öl fr mikrobryggerier som Beer Studio, Bryggverket eller U&Me, charkuteri från Hansens chark eller fisk från Två fiskare där du både kan handla hem din fisk eller äta lunch medan de packar den.